Leerlingen van het 6de jaar (vak toekomstvaardigheden)
bevragen onze 1e jaars de start op Virgo

Wij, leerlingen van toekomstvaardigheden Nederlands, hebben eerstejaars ondervraagd via een enquête om te zien hoe dat hun leven nu gaat op een nieuwe, grote school. 58 leerlingen hebben deze beantwoord en we hebben deze verwerkt in de volgende tekst

Toch willen we als school hiervoor gaan want zoveel voordelen voor onze leerlingen daar willen we ons voor inzetten.

 

Wat vind je van je klastitularis ?

De klastitularis is in onze enquête door geen enkele leerling gebuisd: ruim 79 procent van de leerlingen geeft hun 2 klastitularissen een buitengewoon goed punt. Over het algemeen wordt er gezegd dat de gemiddelde klassenleraar lief en begripvol is. Ze zijn volgens de eerstejaars alleen maar streng als zij zich niet gedragen. De mening is dus grotendeels positief.

 

Het schoolreglement ?

Wij vroegen aan de eerstejaars wat hun mening is over het schoolreglement. Zij komen immers van de basisschool waar ze een ander schoolreglement hadden. Wij vinden het interessant om te weten hoe zij deze verandering ervaren. We vroegen hen het schoolreglement te plaatsen op een schaal van 1 tot 10. Zoals u ziet op de grafiek liggen de resultaten redelijk dicht bij elkaar. Veel leerlingen zijn tevreden over zaken zoals de kledingvoorschriften en de uurregeling. Toch is er een relatief grote ontevredenheid over de gsm-hoesjes. Veel leerlingen vinden het te streng en vinden het jammer dat ze hun geliefde gsm niet mogen gebruiken binnen de schoolmuren. Andere leerlingen vinden het dan weer goed dat er maatregelen worden genomen tegenover het toenemende gsm-gebruik. Ook al zijn de meningen verdeeld, ziet iedereen er wel het nut van in.


Merken jullie veel verschillen tussen de lagere school en het middelbaar ?

Door de enquête kwamen we erachter dat onze leerlingen van het eerste middelbaar toch wel wat verschillen merken tussen de lagere school en het middelbaar. De meningen zijn verdeeld, maar er zijn toch wel voordelen opgemerkt. Zo antwoordde de meerderheid dat ze de vrijheid leuk vinden. Een ander groot verschil voor hen is het aantal verschillende leerkrachten en de verplaatsing van klas naar klas tijdens de leswissels. Na een maand ondervinden we ook dat onze leerlingen er al wel aan gewend zijn en dat ze helemaal klaar zijn voor wat er nog op hen zal afkomen. 

Waren er al stomme ervaringen ?

 We vroegen ook in de enquête of de leerlingen al een stomme ervaring hebben gehad. We kregen gelukkig veel antwoorden die vertelden dat ze nog geen stomme ervaringen hebben gehad.

 

 Wat zijn de lievelingsvakken van de eerstejaars ?

 Uit de enquête zijn we te weten gekomen dat de meeste leerlingen artistieke vorming als hun favoriete vak kiezen. We zien soms ook het keuzevak van de leerlingen zoals STEM en woord aan bod komen, wat positief is aangezien je dan waarschijnlijk een goede keuze hebt gemaakt. We zien ook de hoofdvakken zoals  Nederlands, Frans en wiskunde die soms gekozen worden. Techniek werd ook vrij vaak gekozen als lievelingsvak. Het is ook leuk om CLIL geschiedenis in de antwoorden zien staan. Dit wijst erop dat veel leerlingen volgens de vragenlijst een goede keuze hebben gemaakt op vlak van keuzevak of CLIL geschiedenis aangezien die vakken ook als lievelingsvak worden gekozen.

 

 

Tot slot kunnen we besluiten dat de eerstejaars hun verwachtingen vervuld zijn over het middelbaar. Wij zijn zeer tevreden dat onze eerstejaars goed gestart zijn op Virgo! 

Leerlingen van het 5de jaar namen deel aan Erasmusuitwisselingsprogramma

Hoi, wij zijn twee vijfdejaarsstudenten. In september kregen we de kans om deel te nemen aan een Erasmus+ uitwisselingsprogramma met een Portugese partner. We kozen allebei voor het keuzevak ‘Internationale Betrekkingen’ om onze kennis over andere culturen en de EU-waarden te verbeteren, en natuurlijk zou onze Engelse taalvaardigheid hierdoor ook sterk vooruitgaan. In deze tekst vertellen we jullie alles over onze ervaring en wat we deden tijdens de week dat onze Portugese partners in België waren.

Eerst hadden we een familiedag waarop we zelf mochten kiezen wat we met onze partners deden. Veel van ons gingen naar de jeugdbeweging (Chiro/scouts), terwijl anderen ervoor kozen om naar de Belgische kust, Antwerpen of Gent te gaan, zodat ze elkaar beter konden leren kennen en de Belgische cultuur konden ontdekken. Sommigen speelden gewoon gezelschapsspellen met hun gastgezin om elkaar beter te leren kennen.

Op maandag gingen we schaatsen, omdat dat iets is wat ze in Portugal niet kennen of doen. We hebben veel plezier gehad en enorm veel gelachen. We bezochten ook Brugge, een prachtige stad die de Portugese studenten geweldig vonden. In Brugge gingen we naar het chocolademuseum, waar we zagen hoe chocolade werd gemaakt. Zelfs als Belg was dat erg interessant om te zien.

Op woensdag gingen we naar Brussel, waar we een geweldige ervaring hadden door het parlement te bezoeken. In de namiddag bezochten we de ‘Grote Markt’ en speelden we een stadsspel.

Eerst hielden we een Europees debat waarin we belangrijke onderwerpen bespraken, zoals gezondheid, veiligheid, milieu, armoede, economie, onderwijs, technologie en klimaatmaatregelen. Als laatste activiteit van de week gingen we bowlen, wat ook erg leuk was, omdat ze dat in Portugal niet doen. Voor het afscheidsdiner bracht iedereen een Belgisch gerecht mee, en zo konden we samen genieten van een gezellige afsluiting van het programma.


Nu weten jullie een beetje meer over hoe leuk een uitwisselingsprogramma is en wat je kunt verwachten als je ervoor kiest in het vijfde jaar. We raden het zeker aan, omdat we enorm gegroeid zijn op persoonlijk vlak: we hebben sociale vaardigheden ontwikkeld door met vreemden om te gaan, onze Engelse en Portugese taal verbeterd en veel geleerd over de Belgische en Portugese cultuur en de verschillen daartussen. Na deze geweldige week met onze partners kijken we er enorm naar uit om naar Portugal te gaan en om nog meer te ontdekken!